• Vrtuľníková záchranná zdravotná služba v Žiline - už vieme, že zachraňovať životy je náročné…

          • 16.9. a 17.9.2021 sa žiaci II.A a II.B triedy zúčastnili v rámci vyučovania predmetu prvá pomoc exkurzie v stanici Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej  služby   v Žiline. Privítal nás lekár VZZS, ktorý nás oboznámil s históriou, vybavením a podmienkami práce. Pozreli sme si prezentáciu o práci leteckých záchranárov, videá zo zásahov. Získali sme informácie o postupe pri leteckom zásahu, o dôležitosti vhodných meteorologických podmienok, už vieme, ako sa správať pri prílete a odlete vrtuľníka.

            Prekvapila nás náročnosť leteckých zásahov v rozličnom teréne, možné riziká pre posádku a dôležitosť dodržiavania pravidiel. Záchranár musí byť nielen odborne ale aj fyzicky zdatný, musí byť pripravený na rozličné situácie a možné ohrozenia. Veď letieť v závese pod vrtuľníkom spolu s pacientom v horskom prostredí nie je žiadna zábava. Na záver sme mali možnosť pozrieť si vrtuľník a jeho vybavenie.

          • Prvá pomoc v ZŠ Domaniža

          • Dňa 14.9.2021 sa šikovní žiaci našej školy stali na celé dopoludnie lektormi prvej pomoci. V rámci účelového cvičenia  realizovali výuku pre žiakov 5. až 9. ročníka  ZŠ v Domaniži. Pre žiakov si pripravili prednášky z vybraných tém predmetu Prvá pomoc. Spolu s praktickými ukážkami ich prezentovali žiakom ZŠ, ktorí si precvičili kardiopulmonálnu resuscitáciu na figuríne, znehybnili zlomeninu, ošetrili rany, podali prvú pomoc pri dusení.

          • Naši žiaci na zahraničnej odbornej stáži

          • V rámci projektu ERASMUS+ vycestovali vybraní žiaci 4. ročníkov štúdijného odboru zdravotnícky asistent v dvoch turnusoch do Českej republiky a do Nemecka.

             

            V Českej republike praxujú v Nemocnici AGEL Ostrava Vítkovice, kde získavajú nové vedomosti na neurologickom oddelení, JIS, neurologickej príjmovej ambulancii a neurologickom stacionári. Práca v nemocnici sa im veľmi páči, každý deň sa naučia nové veci a vo voľnom čase spoznávajú okolie Ostravy. 

            V Nemecku vykonávajú odbornú stáž na Klinike Bavaria-Kreischa neďaleko nemeckých Drážďan. Praxujú v rehabilitačnom centre kliniky, kde sa starajú o pacientov s neurologickými ochoreniami a ťažkosťami... Viel Glück, Mädels 

          • Hodnotová banka školy

          • Chceme byť školou, ktorá bude umožňovať každému mladému človekovi rozvíjať svoju jedinečnosť a pomáhať mu na ceste poznania, školou, kde rozvoj bude prinášať radosť i zadosťučinenie za investované námahy.

            V neustálom procese premeny našej školy sa snažíme o to, aby zamestnanci i žiaci mohli čo najviac žiť a pracovať v súzvuku s vlastnými hodnotami. Naším cieľom je, aby škola umožňovala pedagógom aj žiakom pociťovať naplnenie z práce, lebo to, čo sa v nej robí a ako sa robí, má pre nich zmysel a je hodnotou. Preto dávame ľuďom príležitosť hovoriť o tom, ako fungovanie školy vidia a čo by lepšie napĺňalo ich potreby a očakávania.

            Cesta sebaobnovy začína odvahou pozrieť sa na seba, aby sme zistili, ako na tom sme a aby sme na základe zistených skutočností dokázali spoločne navrhnúť a uskutočňovať účinné intervencie. Naša cesta sebaobnovy začala mapovaním potrieb školy, resp. rozvojových potrieb  žiakov, pedagógov a rodičov. Vďaka odbornej službe zo strany Školského networku – o.z. sme v mesiaci máj 2021 realizovali prieskum potrieb školy.

            Cieľová skupina  - žiaci, rodičia, učitelia, zamestnanci

            Cieľ, ktorý sme sledovali -  spájať ľudí v škole, skvalitňovať komunikáciu, umožňovať lepšie sa vzájomne  chápať, vecnejšie riešiť problémy a spoločne nachádzať cestu k zlepšeniu. 

            Výsledky mapovania z pohľadu žiakov nás uistili o mnohých kvalitách našej školy:

            • Vybavenie: Lepšie vybavenie tejto školy v porovnaní s ostatnými školami.
            • Bezpečie: Škola je z pohľadu žiakov bezpečná. 
            • Ústretovosť: Model edukácie na škole je ústretový voči potrebám žiakov.
            • Sebadisciplína žiakov: Významným pozitívnym  výsledkom školy je, že len 11% žiakov (najčastejšie prváci) prichádza do školy v stave únavy, čo je výrazne menej ako je priemer na ostatných skúmaných školách SR a ČR (37%).

            Ako spoločnú výzvu vnímame skutočnosť, že približne polovica žiakov sa cíti byť nervózna v súvise s odpoveďami a približne rovnaká časť zažíva nedostatok voľného času.

             

            Vyjadrenia našich pedagógov v súvise s kultúrou súčasnej školy nás upozornili na významné hodnoty, ktorými disponujeme a na ktorých môžeme ďalej stavať:

            • Prepojenie s praxou (odbornými pracoviskami) – v tejto hodnote panuje najvyššia zhoda u zamestnancov školy.
            • Tvorivosť.
            • Starostlivosť a záujem o žiakov/ rodičov.
            • Vedomie stáleho zlepšovania.
            • Primerané materiálne vybavenie.
            • Otvorenosť voči novým ideám/pohľadom/spôsobom.
            • Poskytovanie kvalitného vzdelávania.
            • Otvorená, obojsmerná komunikácia.

            Miera celkovej spokojnosti pedagógov s kultúrou našej školy je excelentná.

            Ďalšie úsilie o skvalitňovanie školy očakávajú najmä v oblasti delenia sa o informácie, pracovného zaťaženia (vyváženia práce a odpočinku) ako aj v oblasti záujmu žiakov o vzdelávanie.

             

            Do prieskumu sa zapojilo aj 60 rodičov. Ich vyjadrenia boli v súlade s vyjadreniami pedagógov i žiakov. Potvrdili viaceré pozitívne stránky súčasného spôsobu výchovy a vzdelávania (dobré podmienky na učenie v škole, dobré vzťahy žiakov s pedagógmi, vzájomná pomoc v kolektívoch a pod.) , ale aj niektoré výzvy ako napr. nedostatok voľného času žiakov.

             

            Záver: Kultúra a smerovanie školy sú nastavené dobre, t. j. nepotrebujú zásadné korekcie. Ďalší priestor na rozvoj sa otvára cez spoluprácu s inými školami na SK i v zahraničí. Veľký rozvojový potenciál má aj konfrontovanie vlastnej praxe a prístupov medzi kolegami v rámci školy. V tomto ohľade môže byť prínosom pre školu aj mentoringový program  a  budovanie didaktických reflektívnych komunít, ktorých podpora etablovania začne prebiehať v tomto školskom roku.

             

            Aj na základe týchto výsledkov a postrehov zamestnancov, žiakov a rodičov chceme spoločne nachádzať adresné odpovede/ intervencie na vynárajúce sa ťažkosti/ výzvy ako aj nové príležitosti, aby sme mohli neustále zvyšovať kvalitu vzdelávania na našej škole. Takto sme naštartovali u nás model modernej školy, ktorá chce byť v stave stálej sebaobnovy.

          • 11. september – Svetový deň prvej pomoci

          • Výuka poskytovania prvej pomoci je našou prioritou. Preto sme si Svetový deň prvej pomoci v škole pripomenuli ukážkami prvej pomoci pre našich prvákov a informačným panelom. A naša knižka rozprávok o prvej pomoci Ako zvieratká kamarátov zachránili putovala za svojimi čitateľmi. V piatok sme ju rozniesli deťom do materských škôl v Považskej Bystrici. Spolu s nami išiel aj náš pomocník Macko Lacko a deti sa našej návšteve veľmi potešili.

          • Máme vynikajúcich žiakov!

          • Takýto milý list nám prišiel cez prázdniny. Aj z nemocnice a zariadení pre seniorov prichádza množstvo pochvál na prácu našich žiakov, ktorí si cez letné prázdniny zvyšujú svoju zručnosť a odbornosť prácou v zdarvotníctve. Za to Vám, naši milí žiaci, patrí veľká vďaka.

          • Sme škola, ktorá mení svet!

          • V tomto školskom roku začíname dvojročný tréningovo-mentoringový program Školy, ktoré menia svet. Program sa zameriava na profesionálny rozvoj pedagógov a na rozvoj občianskych a životných kompetencií a zručností ich žiakov a žiačok.

            Prostredníctvom zavádzania zážitkových a interaktívnych metód a kreatívnych prvkov zábavného neformálneho vzdelávania do výučby tradičných predmetov podnecuje u žiakov a žiačok kritické myslenie, myslenie v kontexte a v súvislostiach, mediálnu gramotnosť, demokratické zmýšľanie, morálne hodnoty, empatiu, dobrovoľnícke aktivity, občiansku angažovanosť a zodpovednosť.

          • Druhé kolo prijímacích skúšok v učebnom odbore sanitár.

          •  

            Riaditeľka Strednej zdravotníckej školy Považská Bystrica vyhlasuje druhé kolo prijímacích skúšok externého štúdia v učebnom odbore:

            • 5371 M sanitár

            Počet voľných miest: 25

            Druhé kolo prijímacích skúšok sa uskutoční dňa 26. 8. 2021.

          • Výlet do Bratislavy

          • Dňa 23.6. 2021 bola trieda 1.A na vytúženom výlete v Brstislave. Najskôr absolvovali adrenalínový zážitok v JUMP aréne, kde sa riadne vyskákali. Poobede sa presunuli do historického centra, kde z vyhliadkovej plavby po Dunaji videli dominantu mesta. Samozrejme, nechýbali ani nákupy😁. Večer sa všetci spokojní a plní nových zážitkov vrátili domov.

          • Základné školy súťažili v poskytovaní prvej pomoci

          • Dňa 22.6.2021 sme zorganizovali  s podporou TDPS, n.f. na pôde našej školy súťaž v poskytovaní prvej pomoci pre žiakov základných škôl. Zúčastnilo sa  6 základných škôl z regiónu, aby si zmerali sily v súťaži v poskytovaní prvej pomoci. Poskytli prvú pomoc pri autonehode, podávali kardiopulmonálnu resuscitáciu, ošetrili popáleninu, veľké krvácanie, znehybnili zlomeninu. Teoretické vedomosti si overili testom. Na záver sme si pozreli ukážku výcviku záchranárskych psov, ktorú nám predviedli členovia tímu Rescue Považie. Všetci sa veľmi snažili, výsledky boli tesné, ale víťaz je len jeden – družstvo ZŠ Pružina. Všetkým účastníkom ďakujeme za ochotu vzdelávať sa v tejto dôležitej oblasti.

          • Kvíz odborných vedomostí

          • Dňa  24. 6. 2021 sa konal kvíz odborných vedomostí. Na úvod sa proti sebe postavili  triedy 2.A. a 2.B., kde bola s výrazným rozdielom  úspešnejšia trieda 2.B.

            Kvíz si vyskúšal aj nový študijný odbor masér, kde si zmerali sily medzi sebou navzájom  spolužiaci. Chlapci s výrazným rozdielom porazili dievčatá.

            Na záver sa stretli proti sebe trieda 1.A. a 1.B. Po zrátaní bodov jednoznačne vyhrala trieda 1.A.

            Výhercovia získali sladkú odmenu. Všetkým gratulujeme a ďakujeme za účasť.

          • Druhé kolo prijímacích skúšok

          • Riaditeľka Strednej zdravotníckej školy Považská Bystrica vyhlasuje druhé kolo prijímacích skúšok v študijných odboroch:

            Študijný odbor 5361 M praktická sestra

            Študijný odbor 5370 M masér

            Druhé kolo prijímacích skúšok sa uskutoční dňa 22. 6. 2021.

        • Súťažili sme v poskytovaní prvej pomoci
          • Súťažili sme v poskytovaní prvej pomoci

          • Dňa 18.6.2021   žiaci II. ročníka súťažili v poskytovaní prvej pomoci. Vytvorili 4 a 5-členné družstvá. Na jednotlivých stanoviskách zachraňovali ranených po porezaní a následnom krvácaní, zlomenine, náhlom neúrazovom stave, realizovali kardiopulmonálnu resuscitáciu na figuríne. V závere sa nevyhli vedomostnému testu a športovej disciplíne. A ako to celé dopadlo?

            1. miesto

            družstvo č. 7 – Koláriková Mária, Belková Marta, Randová Kristína, Haviarová Natália

            2. miesto

            družstvo č. 3 – Mozsi Ján, Sklenářová Simona, Rakovanová Martina, Hrabošová Gabriela

            3. miesto

            družstvo č. 6 – Jakubcová Vanesa, Bočková Ivana, Hašík Martin, Hijová Nikola, Nemcová Klára

          • Aj učitelia sa učia.

          • V tomto školskom roku sa  zdokonaľujeme v inovatívnych aktivizujúcich metódach.

            Tentokrát sme cez aktivity Nabaľovanie, Trhovisko a Na turné rozoberali reflexiu a spätnú väzbu. Našim učiteľom bol Dávid Králik, mentor, kouč, učiteľ Slovenska za rok 2020 v kategórií učiteľ na diaľku.

          • Potešujúca správa

          • Je nám  veľkým potešením informovať vás, že práve vaša škola sa v školských rokoch 2021/2022 a 2022/2023 stane Školou, ktorá mení svet! Veľmi sa tešíme, že sa s vami budeme v najbližších dvoch školských rokoch stretávať a spolu s vami a vašimi žiakmi meniť svet k lepšiemu.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola , Školská 230, Považská Bystrica
      • sekretariát: 042/432 14 46 riaditeľka: 042/432 68 25   PAM:      042/426 09 08
      • Školská 230, 017 01 Považská Bystrica 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • IČO: 00607002
      • DIČ: 2020704521
      • e-mail: katarina.podolanova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: vlasta.sokolova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: e.michalkova@centrum.sk
      • 042 4321446
    • Prihlásenie