• Exkurzia Nemocnica Bory.

          • Trieda 4.A sa tiež zúčastnila exkurzie v Nemocnici Bory - Penta Hospitals, kde sa oboznámili s priestormi a fungovaním nemocnice novej generácie. Po príchode do nemocnice, boli žiaci informovaní o poskytovaní zdravotnej starostlivosti v zariadení. Po krátkom úvode nasledovala prehliadka rôznych častí častí nemocnice. Odborná exkurzia bola realizovaná PhDr. Luciou Lieskovskou - manažérkou vzdelávania pre zdravotnícke pozície.

          • Na škole sa rapovalo

          • Dňa 17. 04. 2024 sa naši študenti a študentky zúčastnili tvorivého workshopu Pamäť v metaforách, ktorý organizuje združenie Postbellum. Cieľom workshopu bolo naučiť sa postupy písania a uchopenia textu, dozvedieť sa o čom všetkom sa dá písať, čo je to angažované písanie a ako sa ním dá „zmeniť“ svet.

            Lektorom bol raper Tono S., ktorý nám vysvetlil, ako písať dobrý text, ako napísať slohu, refrén na určitú tému či spoločenský problém. Študenti si na záver spoločnými silami vytvorili v skupinách vlastný text, ktorý mali potom možnosť si odrapovať do beatu. Zistili tiež, že písanie nemusí vyústiť do hudobného textu, ale že písať môžu aj pre seba na uvoľnenie emócií. Združenie Post Bellum zhromažďuje, dokumentuje spomienky/svedectvá pamätníkov/čiek kľúčových momentov moderných slovenských dejín a pravidelne realizujú na slovenských školách unikátne celodenné vzdelávacie zážitkové workshopy založené na metóde dramatickej výchovy.

          • Druhý ročník súťaže o cenu Florence Nightingaelovej

          • Dňa 17.4. 2024 sa na našej škole konal druhý ročník súťaže o cenu Florence Nightingaelovej  - zakladateľky ošetrovateľstva, kde si žiaci 4. ročníka v odbore praktická sestra "zmerali " svoje vedomosti ,zručnosti , organizáciu práce, schopnosti reagovať a vyriešiť modelové situácie. Prihlásilo sa 11 žiakov, ktorí podávali excelentné výkony . Víťazkou  sa jednoznačne stala Paulína Mičiníková (4.A), na 2.mieste sa umiestnil Peter Struharňanský ( 4.B) a 3.miesto patrí🥉 Laure Mončekovej (4.A). Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a  môžeme skonštatovať, že z Vás budú výborne praktické sestry.

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

          • Beseda so spisovateľkou

          • 4. 4. 2024 sa v našej škole uskutočnila beseda so spisovateľkou Soňou Urikovou pre študentov, ktorí sa zúčastňujú súťaží v literárnej tvorbe poézie a prózy. V prvom bode programu im Soňa predstavila svoju tvorbu a vysvetlila, akým chybám by sa mali študenti vyhýbať, aby ich literárne diela boli úspešné a aby ich písali štylisticky a obsahovo správne. Nasledoval workshop s písaním vlastných ukážok a zodpovedanie otázok študentov. Spokojnosť s besedovaním vidno aj na tvárach zúčastnených a spisovateľke Soni ďakujeme za prínosnú besedu a prajeme jej ešte veľa úspechov v tvorbe.

          • Naše žiačky postúpili na celoslovenskú prehliadku SOČ

          • Dňa 27. marca 2024 sa uskutočnilo v Starej Turej krajské kolo 46. ročníka súťaže „Stredoškolská odborná činnosť“. Žiačky a žiaci našej školy sa na nej predstavili s témami z oblasti zdravotníctva, psychológie  a biológie.

            odbore zdravotníctvo, farmakológia prezentovali žiačky Lívia Holúbková, Alexandra Mária Bartošová prácu Inklúziou k poskytovaniu prvej pomoci Ich práca zaujala porotu a postúpili z 1. miesta na celoslovenskú prehliadku.

            Lucia Osrmanová prezentovala svoju prácu Diabetes Melitus a umiestnila sa na peknom 5. mieste.

                        V odbore pedagogika, psychológia a sociológia hovorili o adopcii na diaľku

            Adriana Snováková, Kristína Mončeková, Laura Mončeková, Naša Enerike.

            odbore biológia predstavil svoj prácu Pestovanie rastlín v domácnosti Ján Švaňa. Práce aj ústne prezentácie boli na veľmi peknej úrovni. Všetci účastníci veľmi odborne, vecne odprezentovali svoje práce a tiež vedeli reagovať na otázky poroty.

            Súťažiacim ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a postupujúcim dievčatám držíme palce na celoslovenskej prehliadke, ktorá sa uskutoční v dňoch 24. - 26. 4. 2024 v Nitre.

          • Športový týždeň

          • Minulý týždeň sa niesol v znamení športu. Naše žiačky a žiaci si zmerali sily v basketbale a vo florbale. Žiaci štvrtého ročníka si odohrali posledné zápasy ako reprezentanti našej školy a žiaci prvého ročníka nabrali nové skúsenosti, ktoré veríme, že využijú v ďalších ročníkoch.

          • Výberové konanie

          • T r e n č i a n s k y s a m o s p r á v n y k r a j

            vyhlasuje v súlade s § 4 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 5 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa/ky/ školy Stredná zdravotnícka škola, Školská 230, Považská Bystrica so sídlom Školská 230, 017 01 Považská Bystrica s predpokladaným termínom nástupu 01.07.2024

            Uchádzač o miesto riaditeľa/ky/ školy musí:

            a/ spĺňať osobnostné a morálne predpoklady na požadované miesto,

            b/ spĺňať predpoklady podľa § 3 ods. 5 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v ďalšom len „zákon“):

            ▪ spĺňať kvalifikačné predpoklady vzdelania podľa § 11 a § 12 „zákona“ a podľa vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 o kvalifikačných predpokladoch pedagogických a odborných zamestnancov – vysokoškolské vzdelanie II. stupňa na výkon pracovnej činnosti v príslušnej kategórii pedagogického zamestnanca a v podkategórii pedagogického zamestnanca,

            ▪ splnenie podmienky zaradenia do kariérového stupňa samostatný pedagogický zamestnanec,

            ▪ mať ku dňu uskutočnenia výberového konania najmenej 5 rokov pedagogickej činnosti.

            Ďalšie požadované predpoklady:

            ▪ spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,

            ▪ bezúhonnosť,

            ▪ zdravotná spôsobilosť,

            ▪ ovládanie štátneho jazyka,

            ▪ komunikačné, organizačné a riadiace schopnosti,

            ▪ flexibilita, zodpovednosť a spoľahlivosť,

            ▪ finančná a rozpočtová gramotnosť, znalosť práce s PC,

            ▪ výhodou je mať absolvovaný základný program funkčného vzdelávania.

            Zoznam dokladov, ktoré treba pripojiť k prihláške do výberového konania:

            ▪ žiadosť o zaradenie do výberového konania,

            ▪ osobný dotazník, profesijný štruktúrovaný životopis,

            ▪ úradne overené doklady o dosiahnutom stupni vzdelania, vrátane štátnicového vysvedčenia,

            ▪ čestné vyhlásenie o splnení predpokladu bezúhonnosti podľa § 15 „zákona“,

            ▪ návrh koncepcie rozvoja školského zariadenia v rozsahu max. 5 strán,

            ▪ potvrdenie o dĺžke výkonu pracovnej činnosti vydané každým predchádzajúcim zamestnávateľom, u ktorého bola vykonávaná pracovná činnosť pedagogického zamestnanca,

            ▪ písomný súhlas uchádzača na použitie osobných údajov pre potreby výberového konania v súlade so zákonom č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov,

            ▪ čestné prehlásenie o zdravotnej spôsobilosti na výkon činnosti pedagogického zamestnanca,

            ▪ čestné vyhlásenie uchádzača o spôsobilosti na právne úkony,

            ▪ čestné vyhlásenie uchádzača, že nebol odvolaný z funkcie riaditeľa podľa § 3 ods. 7 písm. a), c), e) a f), alebo ods. 8 písm. c) zákona č. 596/2003 Z. z.,

            ▪ doklad o absolvovaní základného programu funkčného vzdelávania (ak má absolvované).

            Odmeňovanie je podľa podmienok stanovených zákonom č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, základný plat pri plnom pracovnom úväzku je min. 2 000,- eur.

            Žiadosť o účasť na výberovom konaní je potrebné zaslať spolu s požadovanými dokladmi (úradne overené fotokópie) na adresu :

            Trenčiansky samosprávny kraj Oddelenie personálneho manažmentu, miezd a krízového riadenia K dolnej stanici 7282/20A 911 01 Trenčín.

            Obálku označiť v ľavom hornom rohu „NEOTVÁRAŤ – výberové konanie – riaditeľ/ka/ SZŠ Považská Bystrica“. Dátum uzávierky prijímania žiadostí o účasť na výberovom konaní je 15.04.2024. Rozhodujúci je dátum na poštovej pečiatke.

            Dátum, miesto a čas výberového konania oznámi prihláseným uchádzačom rada školy.

          • SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU 🧦

          • Inklúzia je príležitosť pre každého z nás urobiť svet lepším, pestrejším a ľudskejším, mierumilovnejším. I my sme si obuli symbolicky 2 rozdielne ponožky, otvárame srdcia a myslenie rešpektu, úcte a ľudskosti.

          • Nemocnica Bory - exkurzia

          • Dňa 20.3.2024 sa žiaci IV.B triedy zúčastnili exkurzie v Nemocnici Bory v Bratislave.Pozreli sme si ambulantnú aj lôžkovú časť, navštívili urgentný príjem. Zaujalo nás školiace stredisko s trenažérmi a cvičnými figurínami. Žiakom sa páčilo, že nemocnica je moderná, má účelné priestorové usporiadanie a pacienti tu majú vytvorené komfortné podmienky. 

          • Štvrtáci sa pripravujú na obdobie po maturite

          • Študenti štvrtého ročníka sa zúčastnili na prednáške Úradu práce, sociálnych veí a rodiny v Považskej Bystrici. Dozvedeli sa, ako majú postupovať, keď ukončia štúdium na SŠ a možnostiach práce v rámci programu EURES.

          • Exkurzia v Centre sociálnych služieb Sloven v Slávnici

          • Dňa 6.3.2024 sa žiaci IV.B zúčastnili exkurzie v Centre sociálnych služieb Sloven v Slávnici. Oboznámili sme sa   s históriou zariadenia, stavebným usporiadaním, vybavením a denným režimom, s klientelou, vekovými kategóriami a diagnózami klientov zariadenia. Pozreli sme si jednotlivé oddelenia a dielne, v ktorých klienti zhotovujú krásne výrobky z rozličných materiálov.

          • Ako na správnu dentálnu starostlivosť

          • Dňa 8.3 2024 nás navštívila dentálna hygienička, naša bývalá absolventka Bc. Miška Prašnická, ktorá žiakom I. ročníkov formou prednášky priblížila problematiku dentálnej hygieny. Prednáška bola zameraná na aktivity určené na prevenciu vzniku zubného kazu, možnosti jeho včasnej diagnostiky, správny postup dennej zubnej hygieny a poradenstvo pri konkrétnych problémoch. Prednáška sa uskutočnila v rámci predmetu ošetrovateľské techniky ako súčasť témy starostlivosť o dutinu ústnu.V spolupráci s firmou Curaprox všetci žiaci dostali malé hygienické darčeky. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • Obvodné kolo Stredoškolskej odbornej činnosti

          • Dňa 7. marca 2024 sa uskutočnilo obvodné kolo 46. ročníka súťaže „Stredoškolská odborná činnosť“. Žiačky našej školy sa na nej predstavili s témami z oblasti zdravotníctva, psychológie.

            odbore zdravotníctvo, farmakológia prezentovali žiačky Lívia Holúbková a Alexandra Mária Bartošová prácu Inklúziou k poskytovaniu prvej pomoci a Lucia Osrmanová prácu Diabetes Melitus.

                        V odbore pedagogika, psychológia a sociológia hovorili o adopcii na diaľku Adriana Snováková, Kristína Mončeková, Laura Mončeková v práci  Naša Enerike.

                        Práce aj ústne prezentácie boli na veľmi peknej úrovni. Všetci účastníci veľmi odborne, vecne odprezentovali svoje práce a tiež vedeli reagovať na otázky poroty.

            Do krajského kola odborná porota posunula všetky práce - Lívie Holúbkovej a Alexandry Márie Bartošovej, Lucii Osrmanovej a Adriany Snovákovej, Kristíny Mončekovej a Laury Mončekovej. 

            V krajskom kole sa tiež predstaví Ján Švaňa, v odbore biológia, ktorý sa venoval vo svojej práci pestovaniu rastlín.

            Krajské kolo sa uskutoční dňa 27. 3. 2024 v Starej Turej.

            Postupujúcim súťažiacim držíme palce a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

              Tu si môžete stiahnúť predvyplnené  Vyhlasenie2_.pdf o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby.

          • Školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti

          • Dňa 7. februára 2024 sa uskutočnilo školské kolo 46. ročníka súťaže „Stredoškolská odborná činnosť“. Žiačky a žiaci našej školy sa na nej predstavili so skutočne zaujímavými témami z oblasti zdravotníctva, psychológie a biológie.

              V kategórii biológia sa predstavil:

            Ján Švaňa – Pestovanie rastlín v domácnosti 

            odbore zdravotníctvo, farmakológia boli porote prezentované  tieto práce:

            Lívia Holúbková, Alexandra Mária Bartošová – Inklúziou k poskytovaniu prvej pomoci

            Natália Braciníková – Apiterapia

            Lucia Osrmanová – Diabetes Melitus.

             

            kategórii pedagogika, psychológia a sociológia sa predstavili:

            Adriana Snováková, Kristína Mončeková, Laura Mončeková – Naša Enerike

             

            Práce aj ústne prezentácie boli na veľmi peknej úrovni. Všetci účastníci veľmi odborne, vecne odprezentovali svoje práce a tiež vedeli reagovať na otázky poroty.

            Do obvodného kola nakoniec odborná porota posunula práce Jána Švaňu, Lívie Holúbkovej a Alexandry Márie Bartošovej, Lucii Osrmanovej a Adriany Snovákovej, Kristíny Mončekovej a Laury Mončekovej. 

            Obvodné kolo sa uskutoční dňa 7. 3. 2024 na Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici.

            Postupujúcim súťažiacim držíme palce, aby ich práce zaujali i vo vyššom kole súťaže.

          • Pozývam Vás na Deň otvorených dverí

          • Návštevníkov čaká:

            - prehliadka školy, prezentácia odborov praktická sestra a masér,

            - ukážky poskytovania prvej pomoci s možnosťou precvičenia postupov prvej pomoci na trenažéroch 

            - poradňa zdravia s možnosťou vyšetrenia TK, BMI, krvnej skupiny, hladiny cukru v krvi.

            - ukážky nácviku ošetrovateľských výkonov a masážnych techník,

            - oboznámenie s možnosťami individuálneho rozvoja žiakov školy v programoch Erasmus+, DofE, E-twinning, SOČ a pod.

          • Dni profesie v Bytči

          • Dňa 6.2 2024 sa naša škola zúčastnila na Dňoch profesie v Bytči, kde sme predstavili naše študijné odbory: praktická sestra a masér.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola , Školská 230, Považská Bystrica
      • sekretariát: 042/432 14 46 riaditeľka: 042/432 68 25   PAM:      042/426 09 08
      • Školská 230, 017 01 Považská Bystrica 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • IČO: 00607002
      • DIČ: 2020704521
      • e-mail: katarina.podolanova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: vlasta.sokolova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: e.michalkova@centrum.sk
      • 042 4321446
    • Prihlásenie