• Rozhodnutie ministra o opatreniach pre školy (12.10.2020)

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) s účinnosťou od 12. októbra 2020 do odvolania rozhoduje takto:

            a) mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v stredných školách podľa § 32 školského zákona s výnimkou školského vyučovania v prvom až štvrtom ročníku osemročného vzdelávacieho programu v strednej škole; riaditelia stredných škôl zabezpečia dištančné vzdelávanie žiakov stredných škôl

            b) mimoriadne prerušuje poskytovanie výchovno-vzdelávacej činnosti, ubytovania a stravovania v školských internátoch pre žiakov stredných škôl podľa § 32 školského zákona s výnimkou žiakov prvého až štvrtého ročníka osemročného vzdelávacieho programu v strednej škole a žiakov s trvalým pobytom mimo územia Slovenskej republiky

            c) mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v jazykových školách; riaditelia jazykových škôl zabezpečia dištančné vzdelávanie poslucháčov,

            d) mimoriadne prerušuje skupinové vyučovanie v základných umeleckých školách, e) mimoriadne prerušuje prevádzku centier voľného času

            e) mimoriadne prerušuje prevádzku centier voľného času,

            f) v prevádzke zariadení školského stravovania sa neumožňuje konzumácia jedál a nápojov pre žiakov stredných škôl podľa § 32 školského zákona s výnimkou žiakov prvého až štvrtého ročníka osemročného vzdelávacieho programu v strednej škole,

            g) v stredných školách, v ktorých sa mimoriadne prerušuje školské vyučovanie, sa umožňuje konanie komisionálnych skúšok, rozdielových skúšok a skúšok odbornej spôsobilosti na výkon povolania,

            h) mimoriadne prerušuje záujmové vzdelávanie v školách a školských zariadeniach; riaditelia škôl zabezpečia podľa podmienok a možností záujmové vzdelávanie dištančnou formou,

            i) v školskom roku 2020/2021 vo všetkých školách a školských zariadeniach nemožno uskutočniť školské aktivity podľa § 28 ods. 16, § 30 ods. 7 a § 33 ods. 12 školského zákona najmä

            1. výlety a exkurzie,

            2. športové výcviky a školské športové súťaže,

            3. pobyty v škole v prírode a aktivity školy v prírode,

            4. kurzy na ochranu života a zdravia,

            5. kurzy pohybových aktivít v prírode

            6. saunovanie,

            7. dni otvorených dverí

            do termínu skončenia výnimočného stavu, núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie.

            Na výchovu a vzdelávanie v školách a školských zariadeniach sa primerane vzťahujú ustanovenia príslušných právnych predpisov a rozhodnutí, ak toto rozhodnutie neustanovuje inak. 

          • Vyhlásenie Obchodnej verejnej súťaže na prenájom nebytových priestorov

          • Stredná zdravotnícka škola, Školská 230, Považská Bystrica,

            zverejňuje  zámer

            vybrať obchodnou verejnou súťažou

            najvhodnejšieho nájomcu nebytových priestorov, ktoré sa nachádzajú v budove Strednej zdravotníckej školy, na ulici Školská 230, Považská Bystrica.

            Bližšie informácie o predmete obchodnej verejnej súťaže sa môžete dozvedieť na tel. č.  042/4260908 alebo prostredníctvom e-mailu: info@szspb.tsk.sk.

            Celé znenie a podmienky obchodnej verejnej súťaže si možno pozrieť szs_pb_OVS_01_2020.pdf a rovnako aj na internetovej stránke Trenčianskeho samosprávneho kraja.

          • Prvá pomoc pre všetkých – pracujeme on line

          • Napriek prekážkam, s ktorými sa v tejto „Korona dobe“ musíme popasovať, stále pracujeme na našom projekte Prvá pomoc pre všetkých. V prvej fáze projektu sme si naplánovali workshopy so žiakmi, ktorí budú realizovať rovesnícke vzdelávanie v oblasti poskytovnia prvej pomoci pre žiakov ZŠ a MŠ. Stretli sme sa však on line a vedomosti si doplníme takýmto spôsobom. Naučíme sa vyučovať prvú pomoc.

          • Deň jazykov 2020

          • Dňa 25. 09. 2020 sa na našej škole uskutočnil už 9. ročník medzitriednej projektovej súťaže, ktorá sa každoročne koná pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Akcie sa zúčastnili žiaci prvých, druhých a tretích ročníkov. Každá trieda mala predstaviť jeden štát Európy, napr. jazyk, zriadenie, mestá, národné symboly, jedlá a iné zvyklosti, typické pre jednotlivé krajiny.

            Keďže tento rok nám pandemická situácia nedovoľovala prezentovať jednotlivé krajiny fyzicky v triedach, mali si žiaci každej triedy pripraviť krátke video.

            Tento rok tak mohli všetci aspoň virtuálne zavítať do Nórska, Švajčiarska, Monaka, Ruska, Grécka, Holandska a Dánska. Samozrejme, každá virtuálna prehliadka bola čiastočne v cudzom jazyku. Pre žiakov bol pripravený aj jazykový a kultúrno-geografický kvíz, týkajúci sa jednotlivých krajín.

            Cieľom projektov bolo upozorniť žiakov na dôležitosť štúdia jazykov, aktivizovať ich na vyvinutie samostatnej aktivity podporujúcej štúdium jazykov, podporiť zvyšovanie mnohojazyčnosti a medzikultúrneho porozumenia, poukázať na jazykovú a kultúrnu rozmanitosť Európy a podporiť celoživotné jazykové vzdelávanie žiakov nielen v škole.

            Všetky triedy sa s videami popasovali statočne, napriek tomu, že niečo také robili po prvýkrát. Napokon zvíťazila II. B trieda, na druhom mieste bola II. A a tretie miesto patrilo žiakom a žiačkam z III. A. Tretie a druhé miesto si delili s rovnakým počtom bodov triedy II. A a III. A, ktoré predstavili Rakúsko a Írsko. Za víťazstvo v súťaži sa študenti II. B zúčastnia jazykovej exkurzie vo vybranom slovenskom meste, ak to pandemická situácia dovolí. Ostatné triedy boli ocenené sladkou odmenou. Študentom a študentkám ďakujeme za veľmi pekné prezentácie.

          • Biela pastelka

          • Dňa 18.9.2020 sa v uliciach slovenských miest konala verejná zbierka "Biela pastelka", ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Stredná zdravotnícka škola v Považskej Bystrici sa tiež zapojila do zbierky a žiačky III. ročníka - Lucia Šulyová, Paulína Čižmárová, Natália Kardošová, Vanesa Turská- vyzbierali sumu 115,- €.

            Všetkým veľmi pekne ďakujeme.

          • Oznam zákonným zástupcom a žiakom

          • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom/plnoletým žiakom

          • Pokyny, upravujúce podmienky v Strednej zdravotníckej škole, Školská 230, Považská Bystrica na obdobie školského roku 2020/2021 vo veciach prevádzky a vnútorného režimu školy a zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov

          • Vyučovací proces na  Strednej zdravotníckej škole Považská Bystrica prebieha podľa platného rozvrhu hodín, v režime podľa  fázy, v akej sa škola momentálne nachádza (zelená, oranžová, červená).

            Do konca 30.9.  sa nad rámec zelenej fázy:

            · Pri vstupe do školy sa vykonáva ranný filter

            · Žiaci povinne nosia rúško všade vo vnútorných priestoroch školy, vrátane svojej triedy v interných priestoroch školy.

             · Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec nosí rúško alebo ochranný štít.

            · Odporúčame organizovať aktivity tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa podmienok školy a klimatických podmienok. Telesná výchova sa realizuje jedine v exteriéri.

             · Telocvičňa a ostatné vnútorné priestory na šport (posilňovňa) sa do 30.9. nevyužívajú.

             · Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne a podľa potreby.

            · Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci, odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.

             

             Zelená fáza nastáva v prípade, že:

             · v škole nie je žiaden podozrivý žiak, alebo zamestnanec;

            · v škole je jeden alebo viac detí alebo zamestnancov podozrivých z ochorenia na COVID-19 (ani jeden žiak / zamestnanec nie je pozitívny).

            Žiaka či zamestnanca môže určiť ako podozrivého jedine miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. Zákonný zástupca alebo zamestnanec oznámi po indikácii RÚVZ alebo všeobecným lekárom  škole, že je u jeho dieťaťa (v prípade zákonného zástupcu) alebo uňho (v prípade zamestnanca) podozrenie na ochorenie COVID-19:

            · škola následne postupuje podľa nižšie uvedených krokov a čaká na prípadné pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

            Základné odporúčania - Pedagogickí v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami a podľa svojho uváženia a možností zabezpečia vzájomné rozostupy medzi žiakmi a rozstupy medzi žiakmi a pedagogickými zamestnancami pri výchovno – vzdelávacom procese.

             ·  Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľom školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby

            · Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín odporúčame využívať distančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.), prezenčný spôsob komunikácie je možný len so súhlasom riaditeľa školy

            · Každý zamestnanec predkladá po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie o tom, že neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie , poprípade PN vystavené príslušným lekárom.

            · V prípade, že u žiaka alebo zamestnanca je potvrdené ochorenie na COVID-19, postupuje podľa usmernenia tohto materiálu, časť Oranžová fáza.

            Zákonný zástupca

            · Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do strednejškoly a pri odchode žiaka zo strednejškoly (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            · Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň minimálne dve rúška (náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

            · Predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do strednej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia . Pri prerušení viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

             · V prípade, že má u svojho dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je žiakovi prerušená dochádzka do školy. Ak ide o plnoletých žiakov, plnia uvedené povinnosti osobne. Ak ide o žiakov, ubytovaných v školskom internáte, uvedené povinnosti na nevyhnutne potrebný čas plní školský internát, a to aj v prípade plnoletých ubytovaných žiakov.

            Organizácia výchovno – vzdelávacieho procesu

            · Výchovno – vzdelávací proces prebieha v nezmenenej forme.

             · Prebieha riadne praktické vyučovanie podľa školského vzdelávacieho programu podľa platných opatrení ÚVZ

            · Organizácia Škôl v prírode a lyžiarskych výcvikov je možná len po odsúhlasení príslušným RÚVZ. Odporúča sa:

            · Pri ceste do školy sa žiaci riadia aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ.

             · Odporúčame minimalizovanie zhromažďovania osôb pred školou

            ·  Žiak si umýva ruky bežným spôsobom, ktorý je v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami.

             · Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch strednej školy, okrem svojej triedy a interných priestorov školy, kde prebieha výchovno - vzdelávací proces, ak nie je určené inak z nariadenia ÚVZ SR.

             · Žiak si  do skrinky odloží rezervné rúško, jedno rezervné musí mať vždy v dosahu (pre prípad znečistenia svojho používaného rúška).

             · Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR.

            · Pedagogickým zamestnancom a odborným zamestnancom sa odporúča nosiť rúško alebo ochranný štít pri výkone výchovno-vzdelávacieho procesu, v ostatných prípadoch nosia rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR.

            · V miestnosti, v ktorej sa zdržuje trieda, je zabezpečené časté a intenzívne vetranie.

            · Odporúčame organizovať aktivity tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku

            · Pri výchove a vzdelávaní, kedy dochádza k premiešavaniu žiakov, odporúčame žiakom nosiť rúško.

             · Odporúčame prestávky medzi hodinami realizovať v exteriéri, alebo v danej triede pri priamom vetraní s cieľom eliminovať prechádzanie sa po chodbách.

             · Rukavice pre bežné činnosti nie sú nutné

             · Toalety sú vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk.

             · Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.

             · Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.

            · Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby.

             ·  Organizácia stužkových slávnosti sa riadi aktuálnymi usmerneniami mieste príslušného RÚVZ

             · Organizácia ostatných hromadných podujatí (napr. besiedky, hromadné branné cvičenia) sa neodporúča

            Všeobecné odporúčania pri podozrení na ochorenie

             · Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov strednej školy, jazykovej školy alebo školského internátu.

             · Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, bezodkladne si nasadí rúško a je nutné umiestniť ho do samostatnej izolačnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú.

            · Ak sa u zamestnanca strednej školy objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.

             · V prípade pozitívneho študenta alebo pracovníka sa riadi škola usmerneniami z Oranžovej fázy tohto dokumentu.

            Pri podozrení na ochorenie v prípade žiaka Podozrivý žiak nenavštevuje školské zariadenie a do usmernenia príslušným RUVZ, alebo všeobecným lekárom žiaka (v prípade ak podozrenie na ochorenie vyslovil lekár), alebo oznámenia výsledkov jeho RT-PCR testu zákonným zástupcom, výučba prebieha štandardným spôsobom. Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

             · negatívny, zákonná zástupca informuje školu, výučba pokračuje v štandardnom spôsobe. Podozrivého žiaka manažuje miestne príslušný RÚVZ, alebo všeobecný lekár pre deti a dorast. · pozitívny, zákonný zástupca informuje školu. Podozrivého žiaka ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. Škola prechádza sa do oranžovej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.

             · V prípade že podozrivý nie je podrobený RT-PCR testu, podozrivého manažuje miestne príslušný RÚVZ, alebo všeobecný lekár pre deti a dorast. Škola sa ďalej riadi usmerneniami miestne príslušného RÚVZ.

            Pri podozrení na ochorenie v prípade zamestnanca Podozrivý pracovník nenavštevuje školské zariadenie a do usmernenia príslušným RUVZ, alebo všeobecným lekárom pracovníka (v prípade ak podozrenie na ochorenie vyslovil lekár), alebo výsledkov jeho RT-PCR výučba prebieha štandardným spôsobom resp. upraveným spôsobom (v prípade, že v škola z dôvodu chýbajúceho zamestnanca nemôže zabezpečiť štandardný spôsob výučby, upraví si ho podľa svojich možností). Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

            · negatívny, informuje zamestnávateľa, výučba pokračuje v štandardnom spôsobe. Podozrivého manažuje príslušný všeobecný lekár, alebo RÚVZ, ktorí rozhodnú o návrate zamestnanca do pracovného procesu.

            · pozitívny, informuje zamestnávateľa, situáciu ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár a prechádza sa do oranžovej fázy podľa usmernenia tohto materiálu. Pri podozrení na ochorenie v prípade zákonného zástupcu alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom alebo zamestnancom školy.

             · Výučba prebieha štandardným spôsobom (s výnimkou podozrenia ochorenia viacerým pedagogickým zamestnancom s nariadenou karanténou) a škola v prípade potreby poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ. Pracovno-právne vzťahy

            · Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej zmluvy a pracovnej náplne.

            · Pri podozrení na ochorenie Covid- 19 v prípade žiaka, ak niektorý zo zamestnancov zo subjektívnych dôvodov (obava z nákazy, nepodložená klinickými príznakmi) odmieta vykonávať pracovnú činnosť osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže: o sa dohodnúť so zamestnancom na čerpaní dovolenky ( § 111 ods. 1 Zákonníka práce) alebo o ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce. Pri podozrení na ochorenie Covid-19 v prípade zamestnanca (pedagogický zamestnanec, odborný zamestnanec alebo nepedagogický zamestnanec), tento zamestnanec odchádza do domácej izolácie, zamestnávateľ ospravedlní jeho neprítomnosť na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdenia negatívneho výsledku laboratórneho testu, alebo usmernenia RÚVZ / všeobecným lekárom. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania, alebo usmernenia príslušným RÚVZ / všeobecným lekárom pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou. Ak bolo testovanie pozitívne, zamestnávateľ postupuje v súlade s pokynmi RÚVZ. Ak RÚVZ nariadil „zamestnancovi“ domácu izoláciu, zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdeného negatívneho výsledku laboratórneho testu, alebo usmernenia príslušným RÚVZ / všeobecným lekárom. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.

             

             Oranžová fáza nastáva v prípade potvrdenia ochorenia COVID-19 u žiaka, či v prípade nariadenia ÚVZ SR. Nad rámec platných opatrení zelenej fázy je jej cieľom pripraviť školu a žiakov na pripadnú červenú fázu. Organizácia škôl v prírode a lyžiarskych výcvikov sa neodporúča. Nad rámec opatrení zelenej fázy platia nasledovné: V prípade potvrdeného žiaka: · Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u jedného žiaka, odporúčame prerušiť vyučovanie v triede daného žiaka a vylúčiť z vyučovacieho procesu jeho úzke kontakty. Žiak ďalej postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            · Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby domácej izolácie príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo miestne príslušné RÚVZ. Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho žiaka, škola postupuje podľa červenej fázy tohto dokumentu. V prípade potvrdeného pedagogického alebo odborného zamestnanca

             · Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Zamestnanec postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, prípadne RÚVZ, škola postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            · Ak sa u nejakého z priamych kontaktov zamestnancov objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo RÚVZ. Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho zamestnanca, škola postupuje podľa červenej fázy tohto dokumentu. V prípade potvrdeného nepedagogického pracovníka · Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Zamestnanec postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

             · Ak sa u nejakého z priamych kontaktov zamestnancov objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti alebo RÚVZ. Ak sa počas doby izolácie potvrdí ochorenie na COVID-19 u ďalšieho zamestnanca, škola postupuje podľa červenej fázy tohto dokumentu. V prípade potvrdeného zákonného zástupcu alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom alebo pracovníkom

            · Žiak alebo pracovník sa stáva úzkym kontaktom a postupuje sa podľa opatrení zelenej fázy tohto dokumentu.

            Organizácia výchovno – vzdelávacieho procesu

            · U žiakov s prerušeným výchovno-vzdelávacím procesom škola zváži dištančnú formu vzdelávania.

            · Až do prechodu do červenej fázy prebieha okrem vyššie uvedených tried organizácia výchovno - vzdelávacieho procesu štandardným spôsobom resp. spôsobom, aký umožňuje personálne zabezpečenie školy.

            Pracovno-právne vzťahy

             · Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej zmluvy a pracovnej náplne.

            · Pri potvrdení na ochorenie Covid-19 v prípade žiaka, pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec, ktorý bol v úzkom kontakte s konkrétnym žiakom (vyučoval v príslušnej triede, vykonával výchovnú činnosť v príslušnom oddelení ŠKD, poskytoval špeciálnopedagogickú starostlivosť, výchovné poradenstvo, psychologické poradenstvo a pod.), odchádza do domácej izolácie, zamestnávateľ v uvedenom prípade ospravedlní neprítomnosť vyššie uvedeného zamestnanca na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdenia negatívneho výsledku laboratórneho testu alebo usmernenia príslušným RÚVZ / všeobecným lekárom. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania alebo usmernením RÚVZ / všeobecným lekárom pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.

             · Pri potvrdení na ochorenie Covid-19 v prípade zamestnanca (pedagogický zamestnanec, odborný zamestnanec alebo nepedagogický zamestnanec), tento zamestnanec odchádza do domácej izolácie, zamestnávateľ ospravedlní jeho neprítomnosť na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdenia negatívneho výsledku laboratórneho testu, alebo usmernenia RÚVZ / všeobecným lekárom. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania, alebo usmernenia príslušným RÚVZ / všeobecným lekárom pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou. Ak bolo testovanie pozitívne, zamestnávateľ postupuje v súlade s pokynmi RÚVZ. Ak RÚVZ nariadil „zamestnancovi“ domácu izoláciu, zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdeného negatívneho výsledku laboratórneho testu, alebo usmernenia príslušným RÚVZ / všeobecným lekárom. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.

             · Počas prerušenia vyučovania zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť „zamestnancov“ na pracovisku s náhradou mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania negatívneho výsledku laboratórneho testu, alebo usmernenia RÚVZ / všeobecným lekárom. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania, alebo po usmernení RÚVZ / všeobecným lekárom pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.

            · Ak sú výchova a vzdelávanie organizované ako dištančné, pedagogický zamestnanec zabezpečuje dištančné vzdelávanie formou práce z domu (home office) a patrí mu príslušný plat, pretože ide o riadne vykonávanie práce. Vykonávanie práce z domu je riadnym výkonom práce, resp. riadne plnenie pracovných povinností rovnako ako na pracovisku, len s rozdielom iného miesta výkonu práce, za ktorý zamestnancovi prináleží príslušný plat.

            · Ak v situácii, že došlo k podozreniu na ochorenie iného zamestnanca, iný zamestnanec zo subjektívnych dôvodov (nepodložená obava z nákazy) odmieta vykonávať pracovnú činnosť osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže: o dohodnúť sa so zamestnancom na čerpaní dovolenky v zmysle § 111 ods. 1 Zákonníka práce alebo o ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce.

             

            Červená fáza nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch medzi žiakmi, alebo zamestnancami, jedná sa o epidemický výskyt (priama súvislosť pozitivity s pozitívnymi žiakmi a pracovníkmi) a po nariadení ÚVZ SR. Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy, platia nasledovné:

            V prípade potvrdeného ochorenia u žiakov jednej triedy:

             · Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u dvoch a viacej žiakov jednej triedy, odporúčame prerušiť vyučovanie v tejto triede a vylúčiť z vyučovacieho procesu ich úzke kontakty. Žiaci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            · Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby zatvorenia triedy príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie, prerušuje sa štandardný výchovno - vzdelávací proces v každej triede a ďalej sa postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ. V prípade potvrdeného ochorenia u žiakov z rozličných tried:

            · ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u jednotlivých žiakov, odporúčame prerušiť vyučovanie v triedach týchto žiakov a prerušiť vyučovanie ich úzkych kontaktov. Žiaci ďalej postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RUVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika, ak sa u niektorej z osôb v domácej izolácii (žiakov alebo zamestnancov) objavia počas doby zatvorenia tried príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie prerušuje sa štandardný výchovno - vzdelávací proces v celej škole a ďalej sa postupuje podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ.

            V prípade potvrdeného ochorenia u pedagogických alebo odborných pracovníkov : · Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Ak pozitívni pedagogickí alebo odborní zamestnanci sú v kontakte vždy len so žiakmi jednej triedy, prerušuje sa vyučovanie len u žiakov danej triedy. Zamestnanci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            · V prípade ak pozitívni pedagogickí alebo odborní zamestnanci prichádzajú do kontaktu so žiakmi viacerých tried, prerušuje sa vyučovanie vo všetkých triedach ich kontaktu, po prípade sa preruší výchovno-vzdelávací proces v celej škole a zamestnanci ďalej postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ, škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika. V prípade potvrdených nepedagogických pracovníkov

            · Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Zamestnanci postupujú podľa usmernenia všeobecného lekára, resp. RÚVZ škola podľa miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            · Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby vylúčenia príznaky na COVID-19, alebo sa u neho potvrdí ochorenie, postupuje sa rovnakým spôsobom. Organizácia výchovno – vzdelávacieho procesu Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy, riaditeľ zváži po dohode s miestne príslušným RUVZ:

            · Prebieha kombinovaný spôsob vyučovania (dištančný aj prezenčný) podľa rozhodnutia riaditeľa (podľa výskytu ochorenia, podľa ročníkov, alebo tried).

             · Praktické vyučovanie na pracovisku praktického vyučovania je prerušené do doby rozhodnutia RÚVZ.

            · Obsah a formu všetkých vzdelávacích a záujmových činností je nutné voliť tak, aby boli zaistené hygienicko – epidemiologické opatrenia, bude nevyhnutné zmeniť organizáciu vyučovania (úprava rozvrhu, úprava vnútorného časového členenia vyučovacieho dňa). Škola bude koncipovať štruktúru vyučovacieho dňa a  upravovať obsah a formu vzdelávania. Odporúčame, aby pre žiakov, ktorí sa nezúčastňujú vyučovacieho procesu, škola zabezpečila vzdelávanie tak, ako je to pri ich neprítomnosti v štandardnom režime napr. pri chorobe, resp. podľa svojich možností.

            Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19 Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy: Pre prezenčný spôsob vyučovania nad rámec predchádzajúcej fázy, platí:

             · Pri vstupe do školy sa vykonáva ranný filte

            · Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch strednej školy, vrátane svojej triedy v interných priestoroch školy.

            · Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR. Pedagogický zamestnanec nosí rúško alebo ochranný štít

            · Odporúčame organizovať aktivity tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy, alebo mimo neho podľa podmienok školy.

             · Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne a podľa potreby.

            · Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.

            · Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).

            · Dezinfekcia rúk zabezpečená v každej triede.

             

            Tento dokument sa vzťahuje na základné prevádzkové podmienky školy po dobu trvania potreby dodržiavania epidemiologických opatrení a odporúčaní. Upravuje iba tie základné prevádzkové podmienky, ktoré sa líšia (či sú upravené nad rámec) od štandardných podmienok vyplývajúcich zo školských, hygienických, pracovnoprávnych a ďalších predpisov.

             

             

             

                        V Považskej Bystrici, dňa 14. 9. 2020                        PhDr. Katarína Podolanová

                                                                                                                      riaditeľka školy                

             

             

          • Súťažili sme v poskytovaní prvej pomoci

          • Dňa 25.6.2020   žiaci II. ročníka súťažili v poskytovaní prvej pomoci. Vytvorili 3 a 4-členné družstvá. Na jednotlivých stanoviskách zachraňovali ranených po amputácii končatiny, zlomenine, náhlom neúrazovom stave, realizovali kardiopulmonálnu resuscitáciu na figuríne. V závere sa nevyhli vedomostnému testu a športovej disciplíne. A ako to celé dopadlo?

            1. miesto

            družstvo č. 4 - Pastorek Daniel, Knapovská Kristína, Dánková Miriam

            2. a 3. miesto s rovnakým počtom bodov:

                        družstvo č. 1 - Škorvanová Anna Mária, Zábojníková Ema, Kurucárová Sabina

                        družstvo č. 7 – Máliková Michaela, Gaňová Lucie, Šulyová Lucia, Kučmová Kristína

          • ISIC karty – informácia na šk. rok 2020/2021

          • Vážení rodičia, milí študenti!

            aby ste aj školskom roku 2020/2021 mohli využívať svoj preukaz žiaka ISIC/EURO<26 na všetky zľavy a výhody doma a v zahraničí je potrebné predĺžiť jeho platnosť.

            Obnovte si platnosť preukazu v dvoch krokoch:

            1. Zakúpte si známku ISIC na www.objednaj-preukaz.sk , cena 10€ + poštovné (známka Vám bude doručená domov)
            2. Pošlite SMS(3€) na číslo 8844 v tvare TC medzera Priezvisko (uvedené na  preukaze) medzera číslo čipu (uvedené na  preukaze)  a následne priložte preukaz k terminálu v škole alebo k verejne dostupnému terminálu, ich zoznam nájdete na www.preukazstudenta.sk.

                     V prípade, že vo vašom okolí nie je verejný terminál, stačí, ak si priložíte preukaz k terminálu v škole na začiatku nového školského roka.

            S platným preukazom budete môcť:

            • denne šetriť svoje vreckové a učiť sa efektívne nakladať s financiami
            • využívať zľavy na viac ako 150 000 miestach na Slovensku a vo svete, napríklad v kine, v e-shopoch, v autoškolách, pri nákupoch oblečenia, školských a športových potrieb, kníh, pri stravovaní, športovaní a cestovaní. Viac na www.isic.sk
            • uplatniť si nárok na ISIC paušál s výhodným balíkom mobilných dát. Viac na www.isicpausal.sk
            • uplatniť si nárok na celoročné cestovné poistenie. Viac na http://isic.sk/poistenie-istotka
            • mať jeden preukazako univerzálnu dopravnú kartu pre MHD, SAD aj vlakovú dopravu na žiacke cestovné po celom Slovensku. Viac na www.ubian.sk
            • využívať aj 75% zľavu na vlaky a medzimestské autobusy v Čechách celoročne, teda aj počas letných prázdnin (platí aj pre maturantov). Viac na www.isic.cz

            Plagát_prolongácia na rok 2020-2021

          • Obnovenie vyučovania

          • Vyučovanie v Strednej zdravotníckej  škole Považská Bystrica sa obnovuje od 22. 6. 2020 v nasledovnom režime:

            1. Vyučovací proces prebieha od 8.00 do 12.00 s viacerými krátkymi a jednou polhodinovou prestávkou.
            2. Vyučovanie slúži na zmonitorovanie vedomostí, schopností a zručností žiakov nadobudnutých počas dištančného vzdelávania a na vyhodnotenie dištančného vzdelávania, navrhnutie krokov na zefektívnenie procesov v škole a zlepšenie spôsobu vzdelávania pre prípad druhej vlny koronavírusu. Žiaci budú mať možnosť precvičovať praktické zručnosti v odborných učebniach, ktoré sa nedali nacvičiť počas dištančného vzdelávania. Sú to: zručnosti z predmetov ošetrovateľstvo a prvá pomoc. Ďalej budú prebiehať súťaže odborných vedomostí a súťaž prvej pomoci.
              Učitelia budú  žiakom  poskytovať v prípade záujmu konzultačné hodiny.
              Žiaci ročníka si budú koordinovať nákup uniforiem potrebných na budúci školský rok. Počas týchto dní bude tiež prebiehať odovzdanie učebníc, odnesenie osobných vecí žiakov zo školy, vydanie vysvedčenia.
            3. Žiaci, ktorí sa nezúčastnia vyučovania v škole, budú pokračovať v dištančnom vzdelávaní.
            4. Žiaci 3. ročníka budú v dňoch 22. 6. – 24. 6. 2020 absolvovať KOŽAZ s obsahom riešenie mimoriadnych udalostí - civilná obrana, pobyt a pohyb v prírode.
            5. Zákonní zástupcovia neplnoletého žiaka a plnoletí žiaci osobne predkladajú pri prvom nástupe žiaka do školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. V prípade, že u žiaka je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladné nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.
            6. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy. Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je nutné umiestniť ho do samostatnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 škola informuje príslušný RÚVZ tak, ako je to v prípade iných infekčných ochorení
            7. Vyučovací proces je zabezpečený v súlade s aktuálnymi hygienicko-epidemiologickými opatreniami prevencii pred nákazou COVID-19:
            • dôkladné čistenie a dezinfekcia priestorov školy
            •  dezinfekcia rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy  a následne umývanie podľa potreby bežným spôsobom, ktorý je v súlade s aktuálnymi hygienicko–epidemiologickými nariadeniami
            • individualizácia písacích a iných kancelárskych potrieb, po použití spoločnej klávesnice je potrebné ju predezinfikovať
            • žiaci a učitelia počas výchovno-vzdelávacieho procesu nemusia nosiť rúško
            • ďalší zamestnanci školy a iné osoby, vstupujúce do budovy  musia nosiť rúško v budove školy
            • v miestnosti, kde sa zdržujú osoby, je potrebné často a intenzívne vetrať 
            • toalety sú vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk
            • upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby
            • dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a ďalší zamestnanci školy a iné osoby nachádzajú, sa vykonáva najmenej raz denne
            • dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet osôb, sa vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí)
            •  smetné koše sú zabezpečené tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom
            • organizovať aktivity tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku
          • Naši štvrtáci sa lúčia

          • Medzi najkrajšie spomienky v živote určite patria školské časy. Aj naša škola otvorila  pomyslenú bránu terajším štvrtákom. Kolektív učiteľov im poskytol  do života hlboké vedomosti, praktické zručnosti a ľudský prístup. Štyri roky ubehli a z ustráchaných žiakov sa stali vyspelí zdravotníci, možno budúci hrdinovia v našich nemocniciach. Pre koronakrízu nemohli klasicky maturovať a ich skúška dospelosti bola netradičná a jedinečná, tak ako aj rozlúčka s nimi. Krátke video o ich študentskom živote.


          • Oznam pre uchádzačov o externé štúdium

          • Riaditeľka školy oznamuje, že prijímacie konanie v externej forme štúdia pre štúdijiný odbor praktická sestra sa bude konať 25.06.2020 bez prijímacích skúšok, nakoľko počet prihlásených uchádzačov neprekročil plánovaný počet prijatých.

          • Nový povzbudzujúci úspech našej školy

          • V jeseni školského roku 2019/2020 vyhlásila Slovenská pedagogická knižnica pilotný projekt pre študentov stredných škôl pod názvom „Rodný môj kraj“ zameraný na prezentáciu regiónu, mesta či obce, prostredníctvom krátkeho audiovizuálneho dokumentu. Do súťaže sa mohli zapojiť jednotlivci i kolektívy.

                 Téma práce oslovila z našej školy Jána Mozsiho, žiaka I. A triedy, ktorý si dal za cieľ predstaviť v časovo určenom dokumente svoje rodné mesto Púchov, t.j. okolie, načrieť do jeho histórie, a z časti priblížiť aj kultúrny život. Nielenže s nadšením na projekte pracoval, ale v práci vytrvalo pokračoval aj počas prerušeného vyučovania, zásluhou čoho sa podarilo projekt do určeného termínu odovzdať.

            Podľa vyhodnotenia, zaslaného škole dňa 4. júna 2020, sme síce neobsadili najvyššie stupne víťazov, zato však Ján Mozsi získal za svoje umelecky spracované dokumentárne pásmo špeciálne ocenenie poroty. Výsledok pekný a povzbudzujúci.    

                 Sme radi, že máme na škole žiakov, ktorí popri študijných povinnostiach, venujú voľný čas i na rozvíjanie svojich vedomostí a záľub a svojou tvorivosťou obohacujú nielen vedomosti spolužiakov a študentov, ale robia i dobré meno našej škole.

          • Prvá pomoc pre všetkých – získali sme grant

          • V rámci grantového programu „Záleží nám na tvojom rozvoji“, vyhláseným neinvestičným fondom  Teacher Development Program Slovakia (TDPS, n.f.), získala naša kolegyňa, Mgr. Ivana Pavlacová, finančnú podporu na realizáciu projektového zámeru s názvom "Prvá pomoc pre všetkých" vo výške 3 270 €. V rámci projektu budeme v nasledujúcom školskom roku rozvíjať vedomosti a zručnosti našich žiakov a následne ich pri výuke prvej pomoci zdieľať s komunitou, v ktorej žijeme.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola , Školská 230, Považská Bystrica
      • sekretariát: 042/432 14 46 riaditeľka: 042/432 68 25   PAM:      042/426 09 08
      • Školská 230, 017 01 Považská Bystrica 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • IČO: 00607002
      • DIČ: 2020704521
      • e-mail: katarina.podolanova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: vlasta.sokolova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: e.michalkova@centrum.sk
      • 042 4321446
    • Prihlásenie