• Prvá pomoc stále aktuálna

          • Dňa 22.2.1.3. 2022  sme v našej škole realizovali v rámci krúžku prvej pomoci výuku prvej pomoci  pre učiteľov MŠ Železničná v Považskej Bystrici. Pripravili sme prednášky z vybraných tém predmetu Prvá pomoc, spolu s praktickými ukážkami ich prezentovali zúčastneným, ktorí sa dozvedeli základné informácie o poskytovaní prvej pomoci, precvičili si kardiopulmonálnu resuscitáciu na figuríne, znehybnili zlomeninu, ošetrili rany, popáleniny, dozvedeli sa základné informácie o postupoch pri náhlych stavoch ohrozujúcich život.

          • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 16.2.2022 sa konalo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Srdečne blahoželáme Michalovi Zedníkovi z triedy IV.B, ktorý dosiahol veľmi pekné umiestnenie. V písomnej časti obsadil 6. miesto a len 1 bod mu chýbal, aby postúpil aj do ústnej časti súťaže.

            Michalovi ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Majster rétor 2022

          • Vo februári 2022 sa žiačky našej školy zúčastnili krajskej súťaže v prednese „Majster rétor/Master of Rhetoric“.  Tohtoročnou témou prejavu bolo Žiť znamená obdivovať prírodu. / Living means admiring nature. Každý súťažiaci mal prejav nahrať vo forme videa a zaslať. Porota následne hodnotila prednes, kvalitu, obsah, mimojazykové prostriedky.

            Našu školu reprezentovali žiačky tretieho ročníka Marta Belková a Natália Michaliková. Natália Michalíková sa zúčastnila súťaže v oboch kategóriách – pripravila si prednes aj v slovenskom aj v anglickom jazyku.

            Obom žiačkam ďakujeme za reprezentáciu školy.   

          • Parlament potvrdil PRAKTICKÚ SESTRU!!!

          • Vládny návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov prešiel hlasovaním v NRSR 17. 2. o 17:57. Z prítomných 136 poslancov hlasovalo za 106. Prijatá novela v § 27 mení názov povolania zdravotnícky asistent na nový názov PRAKTICKÁ SESTRA – ASISTENT. Úprava umožní pokračovanie aktuálneho študijného odboru na našich školách. Ďakujeme.

          • Školské kolo SOČ

          • Dňa 17. februára 2022 sa v Strednej zdravotníckej škole v Považskej Bystrici uskutočnilo školské kolo 44. ročníka súťaže „Stredoškolská odborná činnosť“. Žiačky našej školy sa na nej predstavili skutočne zaujímavými témami z oblasti zdravotníctva, psychológie a voľného času.

            V oblasti zdravotníctva bola porote prezentovaná práca Ako zvieratká kamarátov zachránili, ktorú vypracovali žiačky IV. B triedy: Michaela Máliková a Lucia Šulyová. Tie predstavili porote tvorbu svojej knižky, na ktorej pracovali celý minulý školský rok. Michaela Mošková prezentovala svoju prácu Rakovina prsníka, kde objasnila problematiku a tiež dôležitosť prevencie.  

            V kategórii pedagogika, psychológia a sociológia sa predstavila Timea Čugová s prácou Syndróm vyhorenia, v ktorej objasňovala ako ho eliminovať prípadne mu predísť.

            Do okresného kola tiež postupuje práca Zuzany Kudláčovej Ako začať meditovať z kategórie Problematika voľného času.

            Práce aj ústne prezentácie boli na veľmi peknej úrovni a všetky postupujú do obvodného kola v Považskej Bystrici, ktoré sa uskutoční dňa 25. 3. 2022 na Obchodnej akadémii.

            Postupujúcim súťažiacim držíme palce, aby ich práce zaujali i vo vyššom kole súťaže.

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 14.2.2022 sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí. Záujemcov o štúdium v odbore zdravotnícky asistent a masér sme previedli po učebniach  prvej pomoci, odborných učebniach,  informatiky, fit.... Poskytli sme im potrebné informácie k štúdiu a v rámci Poradne zdravia sme im zmerali glykémiu, krvnú skupinu, TK, BMI. Rozdali sme aj valentínsky darček - v podobe antistresového srdiečka."

          • Deň otvorených dverí bude na Valentína!

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            V pondelok 14. 02. 2022 v čase 8,00 – 15,00 sa na našej  Strednej zdravotníckej škole v Považskej Bystrci uskutoční Deň otvorených dverí.

             

            Počas dňa dostanete informácie o štúdiu v študijných odboroch masér a zdravotnícky asistent,  naši žiaci vám budú prezentovať postupy prvej pomoci a masáži, pripravená bude  Poradňa zdravia, kde  vám v prípade záujmu naši žiaci zmerajú TK, BMI, vyšetria krvnú skupinu a hladinu cukru v krvi. Samozrejme vás prevedieme priestormi školy, dostanete odpovede na vaše otázky ohľadom prijímacieho konania či samotného štúdia a čaká vás aj malé valentínske prekvapenie - darček.

            Akcie sa môžu zúčastniť  iba osoby v režime OTP, na testovanie stačí negatívny výsledok antigénového samotestu nie starší ako 24 hodín, čo osoba potvrdí  v čestnom vyhlásení návštevníka školy, u žiakov mladších ako 18. rokov čestné vyhlásenie potvrdí zákonný zástupca. Čestné vyhlásenie si môžete stiahnuť TU

            Čestné vyhlásenie

             

          • Praktická sestra zostáva!

          • Vyjadrenie Ministerstva zdravotníctva:

            Od marca roku 2022, Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje návrhom úpravy zákona č. 578/2004 Z. z., zmeniť názov zdravotníckeho povolania zo zdravotníckeho asistenta na praktickú sestru – asistent.

            Ministerstvo zdravotníctva SR v súčinnosti s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR deklaruje, že zrealizuje potrebné legislatívne procesy, so zámerom opätovného etablovania na stredných zdravotníckych školách v SR študijného odboru praktická sestra.
            Aj žiaci, ktorí v máji roku 2022 vykonávajú na stredných zdravotníckych školách prijímacie skúšky do študijného odboru zdravotnícky asistent, ukončia štúdium maturitnou skúškou v študijnom odbore praktická sestra.

            Nestabilita názvu zdravotníckeho povolania a tiež názvu študijného odboru, je zmätočná a nemotivujúca, tak pre mladých ľudí, ktorí sa rozhodujú pre náročné, ale pre zdravotný systém potrebné zdravotnícke povolanie, ako aj ich rodičov, verejnosť, ako aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

            Zdravotnícky pracovník praktická sestra – asistent je súčasťou multidisciplinárneho tímu a spoločne so sestrami zodpovednými za všeobecnú starostlivosť, sestrami špecialistkami a sanitármi participuje na poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti pacientom, a tiež zvyšovaní a udržiavaní ich kvality života.
             

          • V hodnotení INEKO patríme medzi najlepšie školy na Slovensku

          • Čo o nás zverejnili v tlačových správach TsK si môžete prečítať tu.

            Asociácia stredných zdravotníckych škôl SR zverejnila umiestnenie SZS v kategórií odborných škôl na Slovensku. Naša škola sa umiestnila na 1. mieste. Celý prehľad si možno pozrieť tu.

            Povazska24.sk píše o našej škole- tu!

            Krátke info z TV Považia- tu

             

          • Sme najlepšia stredná odborná škola v TSK

          • Podľa hodnotenia INEKO sme v školskom roku 2020/2021 najlepšie hodnotená stredná odborná škola v Trenčianskom kraji! V celoslovenskom meradle sme v rebríčku na 8. mieste.

            Ak by sme do hodnotenia pridali aj gymnázia, tak sme v Trenčianskom kraji v  poradí na 3. mieste.

            Podľa INEKO: "školy s najlepšími výsledkami navštevujú žiaci, ktorí dosahujú výborné výsledky v celonárodných testoch, sú úspešní v olympiádach a medzinárodných projektoch a v prípade stredných odborných škôl si po ich skončení ľahko nájdu prácu. Rebríčky môžu byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali škôl pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov."

            Naša škola sa neustále snaží zvyšovať kvalitu vzdelávania. Rozšírili sme ponuku štúdia o nový študijný odbor masér, každoročne ponúkame žiakom absolvovať odbornú prax v zahraničí v rámci porgramu Erasmus+, žiaci sa zapájajú do olympiád, športových súťaží, dobrovoľníckych činností

          • Červené stužky - symbol boja proti AIDS.

          • 15. ročník celoslovenskej kampane Červené stužky, do ktorej sa zapojila aj naša škola prebiehal od septembra a vrcholil dnes 1. decembra na Svetový deň boja proti AIDS. V rámci kampane sa naša škola zapojila do rôznych aktivít. Jednou z nich bola výtvarná súťaž Logo pre červené stužky. Do celoslovenského kola postúpili práce študentov - Zuzany Kudláčovej, Lucie Babiarovej a Viktórie Medveckej. Nosením červených stužiek študenti a pedagógovia našej školy vyjadrili solidaritu v boji proti chorobe AIDS.

          • Školské kolo olympiády cudzích jazykov

          • Dňa 18.11. 2021 sa konalo na našej škole školské kolo olympiády z cudzích jazykov. Študenti a študentky tretích a štvrtých ročníkov si overili svoje vedomosti z nemeckého a anglického jazyka. Súťaž prebiehala písomnou a ústnou formou. Písomná časť obsahovala 3 časti: počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, gramatickú časť. V ústnej časti žiaci pracovali s vizuálnym podnetom. Keďže súťažiaci v nemeckom jazyku sa zúčastnia aj online testu, písomná časť bola pre nich skúšobná.

            Najúspešnejší boli napokon títo študenti:

            Anglický jazyk:

                1. miesto: Natália Michalíková, III.A

                2. miesto: Zuzana Kudláčová, III.A

                3. miesto: Radka Tamášiová, III.A

            V nemeckom jazyku najlepšie obstál Michal Zedník z triedy IV.B.

            Všetci účastníci boli odmenení sladkosťou a umiestnení si spolu s víťazmi naviac odniesli cudzojazyčnú literatúru.

             

          • Zdravý životný štýl

          • Vďaka žiakom krúžku Zdravý životný štýl sa na našej škole uskutočnilo premeriavanie "parametrov životného štýlu", a to meranie tlaku krvi, pulzu, zisťovali sme BMI u každého žiaka a rovnako hladinu glykémie, čiže cukru v krvi. A keďže naši študenti museli prísť nalačno, tak krúžok "Zdravého životného štýlu" im pripravil aj sladké a slané občerstvenie v podobe bufetíku. Recepty sú zverejnené na Edupage.

        • ErasmusDays 2021
          • ErasmusDays 2021

          • Dňa 14.10.2021 sa na našej škole uskutočnila školská akcia pri príležitosti celoeurópskej kampane ErasmusDays.

            Tento deň využili naši štvrtáci a podelili sa o svoje skúsenosti z ich zahraničnej stáže, ktorú absolvovali v septembri 2021 v Českej republike a Nemecku v rámci programu Erasmus+. Spolužiakom a spolužiačkam z tretích ročníkov pripravili prezentáciu s fotkami a videami a porozprávali o svojich pracovných skúsenostiach a voľnočasových aktivitách.

            Tešíme sa z ich pozitívnych reakcií a veríme, že sa tretiaci inšpirovali a budú nás rovnako pekne reprezentovať na ich zahraničnej stáži programu Erasmus+, ktorú absolvujú v júni 2022 v Českej republike, Nemecku a Španielsku. Držíme im palce!

          • Deň jazykov 2021

          • Dňa 1. 10. 2020 sa na našej škole uskutočnil už 10. ročník medzitriednej projektovej súťaže, ktorá sa každoročne koná pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Akcie sa zúčastnili žiaci prvých, druhých a tretích ročníkov. Každá trieda mala predstaviť jeden štát Európy, napr. jazyk, zriadenie, mestá, národné symboly, jedlá a iné zvyklosti, typické pre jednotlivé krajiny.

            Podobne ako minulý rok si kvôli pandemickej situácii mali žiaci každej triedy pripraviť krátke video o svojej krajine, ktorú si vylosovali.

            Tento rok tak mohli všetci aspoň virtuálne navštíviť Veľkú Britániu, Nemecko, Českú republiku, Cyprus, Švédsko, Rumunsko, Estónsko. Samozrejme, každá virtuálna prehliadka bola čiastočne v cudzom jazyku. Pre žiakov bol pripravený aj jazykový a kultúrno-geografický kvíz, týkajúci sa jednotlivých krajín.

            Cieľom projektov bolo upozorniť žiakov na dôležitosť štúdia jazykov, aktivizovať ich na vyvinutie samostatnej aktivity podporujúcej štúdium jazykov, podporiť zvyšovanie mnohojazyčnosti a medzikultúrneho porozumenia, poukázať na jazykovú a kultúrnu rozmanitosť Európy a podporiť celoživotné jazykové vzdelávanie žiakov nielen v škole.

            Všetky triedy sa s videami popasovali statočne, napriek tomu, že niečo také robili po prvýkrát. Napokon zvíťazila II. B trieda, na druhom mieste bola I. B a tretie miesto patrilo žiakom a žiačkam z III. B. Za víťazstvo v súťaži sa študenti II. B zúčastnia jazykovej exkurzie vo vybranom slovenskom meste, ak to pandemická situácia dovolí. Ostatné triedy boli ocenené sladkou odmenou. Študentom a študentkám ďakujeme za veľmi pekné prezentácie a tešíme sa na budúci ročník.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola , Školská 230, Považská Bystrica
      • sekretariát: 042/432 14 46 riaditeľka: 042/432 68 25   PAM:      042/426 09 08
      • Školská 230, 017 01 Považská Bystrica 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • IČO: 00607002
      • DIČ: 2020704521
      • e-mail: katarina.podolanova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: vlasta.sokolova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: e.michalkova@centrum.sk
      • 042 4321446
    • Prihlásenie