• Chceš mať svojho kouča? U nás je aj toto možné

          • Hneď prvý septembrový týždeň nás navštívili profesionálne koučky, ktoré študentom 3. a 4. ročníka predstavili inovatívny program zameraný na sebarozvoj a zvyšovanie osobnostného potenciálu, ktorý ponúka študentom príležitosť zažiť profesionálny koučing a jeho prínosy. Študenti majú možnosť získať osobného certifikovaného kouča, s ktorým budú mať počas celého školského roka pravidelne individuálne koučovacie rozhovory. Túto možnosť máme vďaka EduCoach, za čo im veľmi pekne ďakujeme

          • Adaptačný týždeň sme ukončili účelovým cvičením

          • Účelové cvičenie pre žiakov 1. a 2. ročníka sme zorganizovali v spolupráci s vojakmi Ministerstva vnútra.

            Žiaci mali pripravené jednotlivé stanoviská: radiačná, chemická a biologická ochrana, ochrana proti toxickým chemickým látkam, topografická príprava, práca s mapou a buzolou, streľba zo vzduchovej zbrane, používaná výzbroj a materiál v OS SR/ zakladanie ohňa, zdravotnícky systém v Ozbrojených silách SR, hod granátom.

          • Získali sme Národnú cenu kvality v rámci projektu eTwinning

          • V školskom roku 2023/2024 sa žiaci II.B zapojili do medzinárodnej spolupráce v rámci projektu eTwinning. Témou projektu bolo spoznávanie známych miest v krajinách, ktoré sa projektu zúčastnili ako napr. Turecko, Poľsko, Jordánsko, Macedónsko a Slovensko. Počas celého školského roka žiaci pracovali na rôznych aktivitách ako napr. predstavenie našej školy, mesta, tvorba loga, plagátov, básní a prezentácie, ktorá mala predstaviť známe miesta v našej krajine. Po ukončení prezentácií všetkých partnerov projektu si žiaci zahrali Kahoot kvíz, ktorý mal zábavným spôsobom overiť osvojené vedomosti.

            Za prácu na projekte sme získali Národnú cenu kvality, ktorú každoročne udeľuje Národná podporná organizácia.

          • Naši ,,Erasmáci " na výlete v Prahe

          • Cez  víkend sa ,,Erasmáci " z Hradca Králové vybrali na poznávanie hlavného mesta Českej republiky. I keď nám počasie neprialo, stihli sme si prezrieť medzi kvapkami dažďa Václavské námestie, orloj, prešli sme Karlovým mostom, videli tančící dúm, pozreli expozíciu heydrichiády  v pravoslávnom kostole sv. Cyrila a Metoda, expozíciu morských medúz na Pankráci, obzreli Prahu z výšky  z  veže  Petřín a tam aj prešli cez  zrkadlové bludisko. Nedeľu  sme strávili hodinovou jazdou turistickým vláčikom po  pamiatkach Prahy a potom navštívili bývalého absolventa našej školy na jeho pracovisku  -  na geriatrickej klinike  vo FN  v  Motole. Previedol nás po pracovisku a mali sme možnosť porovnať  systém práce s nemocnicou v Hradci Králové, ale i  s tou našou v PB. Podvečer sme sa vrátili naspäť, pokračovať v práci vo FN v HK. 

          • Náš ERASMUS+ pokračuje v Brne

          • Vybraní žiaci tretieho ročníka pracujú vo FN u sv. Anny na pracoviskách: neurologickej kliniky, internej kardioangiologickej kliniky, klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku a chirurgickej klinike. Adaptáciu už mamé úspešne za sebou a užívame si voľný čas v zaujímavom meste. Cez víkend nás čaká výlet do Prahy.

          • Na Zdravotke sa rapovalo

          • Žiaci a žiačky Strednej zdravotníckej školy v Považskej Bystrici mali možnosť zažiť jeden z novších vzdelávacích projektov organizácie Post Bellum Pamäť v metaforách, ktorý spája históriu s moderným umením a priamo zapája žiakov do kreatívneho spracovania historických, hodnotových a občianskych tém umeleckým spôsobom.  V tomto prípade sa žiaci učili kreatívnou a zážitkovou formou učili, ako a o čom všetkom sa dá napísať dobrý rapový či básnický text.

            Workshop viedol známy raper Tono S., ktorý žiakom predstavil formy písania, témy, o ktorých sa môže písať. Žiaci a žiačky si následne mohli sami vybrať tému, o ktorej chceli písať a v skupinách alebo individuálne napísať svoj vlastný text. Ten mohli potom predniesť pred spolužiakmi alebo tí odvážnejší si ho mohli zarapovať na mikrofón do beetu, pod producentským dohľadom lektora.  Žiaci boli podľa slove lektorov veľmi aktívni a šikovní.  Workshop si pochvaľovali aj samotní žiaci: „Boli úžasní. Všetko bolo prezentované veľmi zaujímavou formou a najviac sa mi páčilo písane vlastných textov. Dúfame, že ešte niekedy prídu na našu školu.“ Aj pani riaditeľka bola spokojná: „Veľmi by sme sa chceli poďakovať organizácii Post Bellum a lektorovi Tonovi S. za návštevu, dúfame, že to nebola naša posledná spolupráca.“

          • Návšteva SNG a SND

          • Dňa 24. 5. 2024 sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili divadelného predstavenia „Malé ženy“ v Slovenskom národnom divadle. Žiaci sa oboznámili s divadlom – jednou z foriem literárneho umenia, mali možnosť zažiť, ako vyzerá divadelné predstavenie a čo všetko je potrebné, aby sa divadelné predstavenie mohlo uskutočniť

            Žiaci si osvojili tiež zásady spoločenského správania (vhodné oblečenie do divadla a kultúra divadla).

            Žiaci taktiež navštívili Slovenskú národnú galériu, ktorá je jedna z významných kultúrnych a umeleckých inštitúcií. Ponúka pre študentov vzdelávacie programy. Žiaci mali možnosť stretnúť sa s originálmi umeleckých diel, spoznať galériu a preskúmať jednotlivé výstavy a expozície v rešpektujúcej a tvorivej atmosfére neformálneho vzdelávania

          • Školská akadémia

          • Opäť jeden z výnimočných dní... Obzreli sme sa za školským rokom 2023/2024, spoznali sme študentky ročníka, pozreli si krásne vystúpenia našich žiakov a nakoniec sme zvládli aj to najťažšie a zároveň najkrajšie - rozlúčili sme sa s našimi štvrtákmi... Aj o tom bola Školská akadémia 2024 .

          • Pre štvrtákov maturitný týždeň, pre ostatných týždeň plný aktivít.

          • Tento týždeň nebol taký typický školský týždeň. Zatiaľ čo štvrtáci naposledy odpovedali, tentokrát pred maturitnou komisiou, treitiaci začali mesačnú odbornú prax na pracoviskách, prváci a druháci mali netradičné vyučovanie.

            Žiaci prvého ročníka odboru praktická sestra sa zúčastnili exkurzie v NsP Považská Bystrica. V rámci exkurzie mohli vidieť sádrovňu, ošetrovacie jednotky alebo diagnostické pracovisko.

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva si pre druhákov pripravil prednášku "Hygiena rúk zdravotníkov".

            Kurátori výstavy, renomovaní znalci umenia a histórie, licitátori výtvarných diel,... To všetko zažili na vlastnej koži študenti 1. C  a 2.C v MG ART GALÉRIA na výstave ,, Transformácia svetla" Zoltána Agócsa.

            Manipulátor, manipulatívne správanie, kontramanipulácia- pojmy, ktoré si študenti osvojili v rámci prednášky ,,Ako sa brániť manipulácií vo vzťahoch ", ktorú  pripravilo Považské osvetové stredisko. Študenti sa dozvedeli ako manipuláciu identifikovať, ako sa jej brániť a vyvarovať. 

            Druháci si vyskúšali edukatívnu hru EDU LARP a v stredu  všetci navštívili Kino Mier, aby videli a počuli

            komentovanú projekciu zo sveta kinematografie "Svet médií".

            A študenti odboru masér navštívili kúpele Spa_aphrodite Rajecké Teplice. Žiaci videli oddelenie balneologie , vonkajšie a vnútorne bazény a krásne hotelové izby a interiér kúpeľov.

          • Naši žiaci na zahraničnej stáži v rámci ERASMUS+

          • Blíži sa koniec školského roka a pre tretiakov sa už začal Erasmus+. Ako prví sme začali vo FN v Hradci Králové v Českej republike. Po pár dňoch prebehla adaptácia, zoznámenie sa s  novým prostredím, s organizáciou práce na jednotlivých klinikách. Pracujeme na klinike brušnej chirurgie, kardiochirurgickej a onkologickej klinike.Začíname pozvoľna od úpravy postelí, meraní vitálnych funkcií,  cez príjem pacientov, aplikáciu injekcií, preväzy rán....

          • Viete čo je LARP? Naši druháci si to vyskúšali na hodinách dejepisu a občianskej náuky.

          • LARP (live action role-playing game)  -  označenie druhu hier naživo. EDU LARP je forma zážitkového vzdelávania, kde každý hráč má pridelenú rolu postavy, ktorú počas hry fyzicky stvárňuje. Každá postava má vytvorený charakter, podľa ktorého za ňu hráč koná.

             Rozuzlenie príbehu  nie je pevne stanovené a je na aktivite hráčov, ako sa rozhodnú rôzne  situácie vo svojich rolách vyriešiť. Naša hra bola orientovaná na výchovu k demokracii. Hru  moderovali skúsení  lektori  organizácie YouthWatch. Hru sme mohli hrať aj vďaka Grantovému programu Nadácií ZSE "Výnimočné školy", za čo veľmi pekne ďakujeme.

          • Exkurzia Viedeň

          • Dňa 2. 5.2024 sa žiaci prvých ročníkov zúčastnili exkurzie vo Viedni v rámci projektu Zážitkové vzdelávanie. Navštívili sme inovatívne centrum finančného vzdelávania FLIP, kde sa žiaci mali možnosť zdokonaliť vo  finančnej gramotnosti  prostredníctvom hier a multimediálneho obsahu. Návštevou historického centra Viedne si žiaci zážitkovou formou prehĺbili vedomosti z predmetu dejepis. Na záver si všetci užili atrakcie v zábavnom parku Prater.

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola , Školská 230, Považská Bystrica
      • sekretariát: 042/432 14 46
        riaditeľka: 042/432 68 25  
        PAM:      042/426 09 08
      • Školská 230, 017 01 Považská Bystrica
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • IČO: 00607002
      • DIČ: 2020704521
      • e-mail: katarina.podolanova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: vlasta.sokolova@szspb.tsk.sk
      • e-mail: e.michalkova@centrum.sk
      • 042 4321446
    • Prihlásenie